Sanatçı Kimdir?
Sanatçı Kimdir?
Sanatçı: Sanat kollarından birinde başarı gösteren kimseye sanatçı denir.
Sanattan önce, sanatçının ruhu vardır. Sanatı bu ruhu yaratır. Sanatçı, duygularının dünyası yanında ruh ve ihtiyaçlardan doğmuş bir âleme de biçim verir. Sanatçı herkese benzemez. O duyar ve duyurur. O temizleyen, yükselten insandır.
Sanatçı, kelimenin en gerçek anlamı ile özgür olan insandır. Her yeni bilgi, sezgi ile başladığı için, sanatçı, bilginin ve filozofun daima önünde yürür; çünkü sanatçının görevi; bilgiyi aşarak, hayatı ve evreni saran sırrı aramaktır. Sanatçı, görmediğimizi görerek, sonra bize göstererek, çizgilerin, renklerin ve biçimlerin büyülü dilini bize öğreterek, tabiatı güzelleştirir.
Sanatçı; bütün’ün çıkarlarını dile getirmelidir. Büyük sanatçı kuvvetini bütünden alır. Sanatçı toplumu yansıttığı orantıda değer kazanır; toplum sanatçının geniş ölçüde faydalanması gereken bir kaynaktır. Okuyucu yazarını kendisinin seçtiğini sanır, hiç de öyle değil! Okuyucusunu seçen sanatçıdır.
Gerçek sanatçı yaratıcıdır, imgelemesini diğer insanlarda yaşatmak için yapıtlar yaratır. Kişiliğini kazanmak istiyen bir sanatçı, uzun yıllar hazırlanır, başka sanatçıların etkilerinden kurtulur, kendine özgü bir estetik yaratmasını bilir.
Sanat ve sanatçı ile ilgili tanımlamalar, özlü sözler, görüşler:
♦ Sanatçı çağına katılmalı, çağını anlamalı ve sevmelidir. Guy ROBERT.
♦ Bir sanatçı için şu şeyin gerekliliğini savunacağım : Anahtarı yalnız kendisinde bulunan özel bir dünya. Andre GİDE.
♦ Sanatçı, çağının en yüksek yaşama anlayışını taşımalıdır. TOLSTOY.
♦ Sanata, edebiyata bir süs diye bakmamak gerektir; sanatsız, edebiyatsız bir toplumun yükselemiyeceğine, uygarlaşamıyacağına, yalnız incelemiyeceğine demiyorum, uygarlaşâmıyacağına inanmak gerektir. Nurullah ATAÇ.
♦ Sanatçı, kendi halkına özgü nitelikleri, dolayısıyla, aynı ortamın bir ürünü olan kendi kişiliğinin rengini, ancak kendi halkının sanat ve edebiyat geleneğinin bilincine iyice vardıktan sonra güçlü bir şekilde yansıtır, dile getirir Bu gelenekler, o halkı o halk yapan, onu başkalarından ayıran başlıca kökenleri de kapsar. Bir halkın dünya sanatına ve edebiyatına yapacağı authentique katkı da işte buradan doğar. Haldun TANER.
♦ Sanatçının çalışma ve yaratma olanaklarını belirleyen, toplumun yüzlerce yıl biriktirdiği kültür hazinesi, özgürlük ve dünya anlayışı ve bir de yaşanılan günlerdeki toplumsal ilişkiler yoğunluğu, toplumsal ilişkilerdeki canlılıktır. Mehmet DOĞAN.