Philippe Soupault

Philippe Soupault Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Soupault, Philippe (D: 2 Ağustos 1897, Chaville – Ö: 12 Mart 1990, Paris, Fransa) Gerçeküstücülüğün kurucularından Fransız şair, romancı ve eleştirmen.

Philippe Soupault

Philippe Soupault, ilk şiir kitabı Aguarium (1917; Akvaryum) Guillaume Apollinaire’in yardımıyla başladı. 1919’da Soupault, Andre Breton ve Louis Aragon Litterature adlı dergiyi kurdular.

Soupault önceleri dadacılığın akılcılığa karşı çıkışını çekici bulmuştu. Daha sonra Soupault ve Andre Breton bu akımı aşırı nihilist bularak başka yenilikçi tekniklere yöneldiler. Birlikte yazdıkları, gerçeküstücülüğün ilk önemli yapıtı sayılan Les Champs magnetigues’teki (1920; Magnetik Alanlar) otomatik yazı yöntemi bu arayışın ürünüydü. Soupault kısa bir süre sonra bu yöntemi bırakarak Westwego (1922) ve Georgia’da (1926) olduğu gibi incelikle işlenmiş şiirler yazdı.

Gerçeküstücülüğün siyasal ve bağnaz bir nitelik kazanmasından sonra Breton’la anlaşmazlığa düşerek hareketten uzaklaştı.

1920’lerin ortalarından başlayarak daha çok gazete yazıları, roman ve denemeler yazdı.

Romanları, özgürlük ve başkaldırı kavramları çevresinde gelişir. Bunlardan Les Freres Durandeau (1924; Durandeau Kardeşler) orta sınıfın acımasız bir portresidir.

Le Negre (1927; Siyah) bir Siyah adamın özgürlük arayışını anlatır.

Otobiyografik özellikler taşıyan Les Moribonds (1934; Can Çekişenler) bir burjuva gencin ailesinden kaçışını konu alır.

Le Temps des assasins (1945; Katiller Zamanı) adlı anı kitabında ise Soupault, Vichy hükümeti tarafından gönderildiği Tunus’taki altı aylık tutukluluk dönemini ayrıntılarıyla anlatır.

Tunus’ta gazeteci ve radyo müdürü olarak da çalışan Soupault’nun Memoires de l’oubli (Unutulmuşun Anıları) adlı anı kitabı 1981’de yayımlandı.

Biyografiler, oyunlar ve eleştirel denemeler de yazan Soupault 1972’de Academie Française’in Şiir Büyük Ödülü’nü almıştır.

Soupault’nun Charlot (1930; Şarlo, 1959, 1978) ve Eugene Labiche, sa vie, son aeuvre (1945; Eugene Labiche, Hayatı ve Eserleri, 1953) adlı eserleri Türkçeye çevrilmiştir.

Dünya Edebiyatı

Benzer İçerikler:

İlginizi Çekebilir:
Kapalı
Başa dön tuşu