sanat

  • Niçin sanata ihtiyacımız vardır? Uygarlığın temsilcileri üç kesimdir: İşçiler, bilginler ve sanatçılar. İşçiler demire ve çeliğe hayat verirler ve gelişme ile ilerlemenin maddî önkoşullarını sağlarlar. Bilginler tabiatı araştırırlar ve ikinci bir dış tabiat oluştururlar. Sanatçılar ise insanın iç dünyasını, incelerler ve insanların içindeki iyiyi ve kötüyü gösterirler. Böylece bilim gibi…

  • Sanat ve Zanaat Sanat bir duygunun, bir hayalin, bir tasarı ya da güzelliğin insanda oluşturduğu estetik karşılıktır; ancak sanat, insanın yaşamla ilgili; bir başka deyişle günlük ihtiyaçlarım karşılamaya yaramaz. İşte bunun için maddi ve pratik ihtiyaçlarımızı karşılamayı amaçlayan çıraklık, kalfalık ve ustalık gibi deneyim aşamaları olan işlere zanaat denir. Zanaatın…

  • Sanatın Sınıflandırılması Sanat genel olarak iki gruba ayrılır: Endüstriyel sanatlar (zanaat), güzel sanatlar. İnsanların maddeye dayanan gereksinimlerini karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte deneyim, beceri ve ustalık gerektiren işlere “zanaat” denir. Dokumacılık, kuyumculuk, kunduracılık birer zanaattır. Edebiyat, müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro vb. insanda coşku ve hayranlık uyandıran sanatlar ise güzel…

  • Sanat ve İnsan Öz sanat artık bir şeye yaramıyor deme; yaşamağa yarıyor, diyen Georges Duhamel şunları ekliyor : «İşte bir manzaranın ortasındasın. Gözünün derinliğinde bir hayal var. Bu hayali kabul edişin, yorumlayışm kişiliğinin damgasını taşıdığı gibi, farkında olmadan yardımına çağırdığın bir çok başka kişilerin de damgasını taşıyor. Kıtamızın ressamları o…

Başa dön tuşu