Dağa Çıkan Kurt (Özet) – Halide Edip Adıvar

Dağa Çıkan Kurt – Halide Edip Adıvar

Dağa Çıkan Kurt – Halide Edip Adıvar

Dağa Çıkan Kurt, Halide Edip Adıvar‘ın 1918-1922 yılları arasında yazdığı 36 hikâyeden oluşur. Hikâyelerin konuları Milli Mücadele ve yazarın Avrupa seyahatlerine ait gözlemleridir. Hikayeler özellikle Milli Mücadele’nin pek bilinmeyen insanî yönlerine ışık tutar.

Dağa Çıkan Kurt adlı hikâye bir masal havasında ama Birinci Dünya Savaşında Türk milletinin yaşadığı olaylardan bahsedercesine anlatılır.

Özet:

Bir gün ormanda büyük kargaşa ve savaş olur. Herkes yaralanır, her yer kan olur. Bir yerde toplanırlar. Herkes homurdanır. Ormandaki düzen tıpkı Birinci Dünya Savaşı sonrası geriye kalan Avrupa gibi tamamen bozulmuştur. En büyük hayvan olan fil (Amerika’nın da savaştan sonra yaptığı gibi) artık hayvan dünyasında savaşın olmayacağını haykırır. Herkes ondan korkar. Ortalık bir savaş sonrası sessizliğine bürünür. En son olarak çalıların arkasında duran köpekler, İngilizlerin Avrupa ülkelerini üzerimize kışkırtması gibi birden bire ortalığı ayağa kaldırırlar. Sonuçta sessizliği sağlamak için kurdu (1914’te bütün Avrupa’nın yüzyıllardır baş edemediği, hep korktuğu, savaşta yıkamayıp ancak masa başında yıkmayı başarabildikleri Türk milletini) bir av, sömürülecek bir yem olarak seçerler.

Kurt yalnız bırakılır, herkes ona ve ailesine saldırır. Dağlara kaçmak zorunda kalırlar. Öçlerini alma yemini ederler. Türk topraklarını da bu şekilde Avrupa yağmalamış, insanları öldürmüştür. Yapılacak tek şey birlik olup vatan topraklarını kurtarmak, dağlarda Kuvayi Milliye adında toplanmaktır.

Benzer İçerikler:

Başa dön tuşu