Dünyaca Ünlü Yazarların Bilinmeyen Yönleri

Dünyaca Ünlü Yazarların Bilinmeyen Yönleri

Öldükten sonra ünlenen yazar Franz Kafka

Franz Kafka

Franz Kafka’nın insanlara en ilginç gelen özelliği, öldükten sonra üne kavuşmasıdır. Eserlerinin hemen hepsi, hayata veda ettikten sonra basılmıştır. Hatta birçoğunun yakılmasını ister ama neyse ki en yakın arkadaşı Max Brod onu dinlemez ve Kafka vefat ettikten sonra yazdıklarını yayımlar. Tüberküloz hastalığı nedeniyle ölen Kafka, yoğun bir şekilde uykusuzluk, baş ağrısı, anksiyete ve şizofreni belirtileri göstermiştir. Et yemeyi cinayetle eş değer tutan Kafka, aynı zamanda sıkı bir vejetaryenmiş.

Dostoyevski Tam Bir Kumar Bağımlısıydı

Dostoyevski

Başarılı yazarın çok fazla olumsuz özelliği bulunuyormuş. İlk olarak tam bir kumar bağımlısı olduğunu söyleyelim, Dostoyevski kumar borçlarını ödeyemediği zamanlarda, karısının parasını çalıyormuş. Tıpkı Kafka gibi babasıyla arası iyi olmayan, zor bir hayat geçiren ve aslında bir mühendis olan Dostoyevski’yi; tüm kötü özelliklerine rağmen minnetle anıyoruz. Düşünsenize o olmasaydı Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler, Kumarbaz gibi şaheser kitapları nasıl okuyacaktık?

Haruki Murakami’nin Yemek Kâbusu

Haruki Murakami

Hem Japon hem de dünya edebiyatında yeri yadsınamaz ölçüde önemli olan Haruki Murakami’nin birçok insan tarafından bilinen en ilginç yönü, yemek konulu rüyaları. Kâbus derecesinde olan bu rüyalarda ünlü yazar; tırtıllardan yapılmış pastalar, içi panda dolu pilavlar ve yılan etinden yapılmış yemekler görüyormuş. Bu rüyaları görmeye ise birkaç yıl boyunca devam etmiş. Ayrıca tam bir disiplin hastasıymış. Akşam 21:00’de yatıp sabahın 04:00’ünde uyanıyormuş. Günün 5-6 saatini ise aralıksız yazı yazmaya ayırırmış.

İntihar Meraklısı William Shakespeare

İngiliz şair ve oyun yazarı olan William Shakespeare’in eserlerinde dikkat çeken en önemli unsur, intihara çok fazla yer vermesidir. Shakespeare’in yazdığı oyunlarda toplamda 13 yerde intihar sahnesi gerçekleşir. Shakespeare’in ayrıca bir uçak kazasına sebep olduğunu söylesek? Amerika’da Shakespeare fanatiği olan bir adam, yazarın eserlerinde geçen tüm kuşları New York’a topladı. Shakespeare; sığırcıkların, tarlakuşlarının ve ardıçların New York’ta olmasını istediğinden, tüm bu kuşlar hayranı tarafından buraya getirildi. Bir dönem hayvanat bahçesinde korunan kuşlar zamanla çoğaldı ve 1960 yılında bir uçağın düşmesine yol açarak 62 kişinin ölmesine neden oldu. Shakespeare hakkında sizi şaşırtacak diğer bir bilgi ise tefeci oluşu. Evet, Shakespeare yazdığı eserlerden oldukça fazla para kazanmış ama bundan daha fazlasını tefecilik yaparak kazandığı bilinmekte.

Sabahattin Ali’nin Diksiyon Takıntısı Vardı

Sabahattin Ali

Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olan Sabahattin Ali’nin diksiyon takıntısı varmış. Kelimeleri birisi yanlış şekilde kullanınca, hemen düzeltme isteği duyarmış. Bu huyu üzerine eşi Aliye Hanım’ın şikâyetlerini de arkadaşlarına: “Bu yüzden Aliye Hanım bana fena içerliyor. Karı koca ağız tadıyla kavga edemiyoruz. Kavganın en can alacak yerinde tutup diksiyon yanlışlarını düzeltiyorum” sözleriyle anlatmış.

Kendini Çirkin Bulan Cahit Sıtkı Tarancı

Cahit Sıtkı Tarancı

O hepimizin çok sevdiği, ünlü “Otuz Beş Yaş” şiirinin şairi Cahit Sıtkı Tarancı, kendini hiç beğenmezmiş. Tarancı’nın kendini çirkin bulma özelliği onu yalnızlığa ve karamsarlığa itmiş. Bu da elbette satırlarına fazlasıyla yansımış. Galatasaray Lisesinde okuduğu dönemlerde de fazlasıyla yalnız bir gençlik geçirmiş. Öyle ki tüm arkadaşlarına mektup gelir, bir tek ona gelmezmiş. Cahit Sıtkı da kendi kendine mektup yazar, sonra da postadan alınca, birinden gelmiş gibi sevinirmiş.

Uçurtma Meraklısı Orhan Veli

Orhan Veli Kanık

Şiire çok farklı bir boyut getiren ve çok erken yaşta (36) hayata veda eden Orhan Veli Kanık, bir uçurtma meraklısıymış. Boş zamanlarını uçurtma yaparak değerlendirirmiş. Koyu Galatasaraylı olan şairimizin en sevdiği hobiler arasında balık tutmak da varmış. Normalde insanlar ilham geldiğinde, aklında beliren satırları hemen kaleme alırlar. Orhan Veli böyle yapmazmış. Yazacaklarını önce düşünür, kafasında tasarlar, daha sonraki bir zaman da oturur kaleme alırmış.

EN ÇOK OKUNAN TÜRK KLASİKLERİ

1. Kuyucaklı Yusuf – Sabahattin Ali
2. İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali
3. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa
4. Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
5. Fatih Harbiye – Peyami Safa

EN ÇOK OKUNAN DÜNYA KLASİKLERİ
1. İki Şehrin Hikâyesi – Charles Dickens
2. Yüzüklerin Efendisi – J.R.R Tolkien
3. Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery
4. Hobbit – J.R.R Tolkien
5. On Küçük Zenci – Agatha Christie

Yazar: Sema Sır Şeker, Balıkesir Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı

Ayrıca bkz. ⇒

Dünya Edebiyatı

Benzer İçerikler:

Başa dön tuşu