Aile İçi İletişim
Aile İçi İletişim
Aile İçi İletişim ile Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
Aile içi iletişim, aile üyelerinin birbirleriyle kurdukları sözlü ve sözsüz iletişimdir. Bu iletişim, aile üyelerinin birbirlerini anlamalarını, ihtiyaçlarını karşılamalarını ve duygusal bağ kurmalarını sağlar.
Aile içi iletişim, ailenin temelini oluşturur. Aile içindeki bireylerin birbirleriyle sağlıklı bir şekilde iletişim kurmaları, ailenin uyumlu ve mutlu bir şekilde işleyebilmesi için gereklidir.
Sağlıklı aile içi iletişimin özellikleri şunlardır:
- Açıklık ve dürüstlük: Aile üyeleri birbirlerine karşı açık ve dürüst olmalıdırlar. Duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmelidirler.
- Empati: Aile üyeleri birbirlerinin duygularını anlamalıdırlar. Karşı tarafın bakış açısını görmeye çalışmalıdırlar.
- Dinleme: Aile üyeleri birbirlerini dikkatle dinlemelidirler. Kesmeden, yargısızca ve anlayışla dinlemelidirler.
- Destek: Aile üyeleri birbirlerine destek olmalıdırlar. Zor zamanlarda birbirlerinin yanında olmalıdırlar.
- Paylaşım: Aile üyeleri birlikte vakit geçirmelidirler. Birbirleriyle duygu ve düşüncelerini paylaşmalıdırlar.
Çocuklarımıza doğru ve olumlu bir bakışla yaklaşmak, sağlıklı iletişim kurmak; yaş dönemleri, büyüme ile ilgili sancıların, olan ya da olabilecek çatışmaların sorun haline gelmesini önler. Oluşan sorunlara da hızla çözüm üretebilmemize yardımcı olur.
Dürüst bir iletişim geliştirin
Çocuğun rahat edebileceği, duygularını açabileceği bir ortam yaratın. Çocuğa bunun nasıl yapılacağını öğretmek için anne-babalar ilk adımı atabilirler. Bunun için çocuğa “Seni seviyorum”, “İyi çalışmalar” vb. şeklinde konuşarak iyi model olabilirsiniz.
Sert ve otoriter anne-babalar sürekli çocuklarını yargılar, eleştirir, suçlar ve neyin nasıl yapılacağını söylerler. Bunun sonucunda da, gençler de kendilerini değersiz, tembel, yetersiz ve hatta aptal hissedip; iyice beceriksizleşerek kendi fikirlerini söylemekten vazgeçer ve her şeye kafa sallamaya başlarlar… Ya da yalan söyleyerek, duygularını saklayarak, başkalarını suçlayarak, hükmetmeye çalışıp zorbalık yaparak otoriteye tepki gösterirler.
Anne baba herhangi bir çatışma anında “İlle de benim söylediğim gibi olacak, çünkü ben büyüğüm ve en doğrusunu bilirim!” demek yerine, genci de dinleyerek onun görüşünü değerlendirerek her iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüm bulmaya çalışır ve gençle işbirliği yaparsa sonunda uygun bir çözümde anlaşılabilirler.
İletişim için zaman yaratın
Çocuğunuza zaman ayırmakta ihmalkâr davranmayın.
“KONUŞURKEN VE DİNLERKEN İNSANLARIN GÖZLERİNİN İÇİNE” BAK!
Çocuğunuza kendini nasıl hissettiğini sormayı alışkanlık haline getirin.
Çocuğunuzun mahremiyetine saygı duyun.
Mahremiyet çocuğun bireyselleşmesini sağlar. Onun mektuplarını günlüğünü okumak, telefon konuşmalarını gizlice dinlemek saygısızlıktır. Bu tür davranışlar, çocukla aranızda “açık iletişim”e engel olur.
Unutmayın!!! Çocuklar kendilerine saygı duyanlara saygı duyarlar.
İyi bir örnek olun!
Çocuklarınız sadece söylediklerinizi değil, yaptıklarınızı da yaparlar.
Kitap, gazete okuyorsanız o da okur.
Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanıyorsanız o da kullanmaya eğilimli olur. Birçok aile, çocuğu ile alkol ve diğer maddelerin kullanımını konuşmaktan kaçınır.
Çocuğunuz böyle bir problem yaşayana kadar beklemeyin. Çocuğunuzun bu konuyla ilgilendiğinizi bilmesi yeterlidir.
Daha sağlıklı etkinliklere (Spor, müzik, tiyatro, gezi vb.) katılmaya teşvik edin.
UNUTMAYIN!!! GENÇ İYİ BİR YERE AİT OLMAZSA , KÖTÜ BİR YERE AİT OLACAKTIR.
Arkadaş seçimi
Önce çocuğunuzun arkadaşları hakkında bakış açınızı değerlendirin, sonra belli arkadaşları seçmeye zorlamadan nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünün.
Çocuğunuzu arkadaşlarıyla birlikteyken gözlemleyin ve başkalarına karşı yanlış hareketleri olup olmadığına bakın. Bu konuda onunla konuşurken, olumsuz davranışlarının yanı sıra olumlu davranışlarına da işaret edin.
Öğretmen bir grup ödevi vermişse, arkadaşlarını eve davet etmesini önerin.
Eğer çocuğunuzun hiç arkadaşı yoksa, arkadaş edinmesi için birlikte çaba gösterin. Arkadaşı olmadığı için neler hissettiğini anlatmasının ortamını oluşturun. Arkadaşlıklarını onaylamıyorsak, niye problemli ve istenmeyen kişilerle arkadaş olduğunu anlatması için çocuğunuzu yüreklendirin. Kendi deneyimlerinizi, arkadaş ilişkilerinizdeki sorunları, bunları nasıl çözdüğünüzü açıklıkla anlatın, paylaşın.
Arkadaş baskısıyla başa çıkmayı öğretin.
Çocuğumuza; “Düşünceleriniz duygularınız ve bedeniniz sizindir. Onları geliştirmek ve korumak sizin görevinizdir. Böyle bir durumda hiç çekinmeden güvenebileceğiniz bir büyüğünüzden yardım isteyin.” diyebilecek iletişim olgunluğumuz olmalı.
Unutmayın!!!!!!!
Boşluk bırakırsanız, boşlukları dolduracak çok insan var.
Benzer İçerik:
REHBERLİK
- Rehberlik ve Amacı
- 6 Yaş Gelişim Özellikleri
- 8-9 Yaş Gelişim
- 9-10-11 Yaş Gelişim
- 11-12 Yaş Gelişim
- Ergenlik Dönemi
- Çocuklarda Öz Saygı
- Aile İçi İletişim
- Ev Ödevleri
- Verimli Çalışma Yöntemleri ve Başarılı olmak
- Velîlere (Anne-Babalara) Öneriler
- Eğitici Öyküler