Drama Araç ve Gereçleri
Drama Araç ve Gereçleri
Araç, gereç ve materyaller dramanın ayrılmaz parçasıdır.
Araç ve gereçler rol oynamada ve doğaçlamalarda bireyin dikkatinin odaklaşmasında ( konsantrasyon ) yerinde kullanıldığında yararlı işlev üstlenir.
Drama dersinin yapılacağı sınıf ortamında (drama odasında) şu araç ve gereçler bulunabilir:
Çantalar, eski süs eşyaları, yöresel giysiler, çeşitli takılar, meslek giysileri, şapkalar, baston, fular, başlıklar, maskeler, ayakkabılar, yelekler, makyaj malzemeleri, toplar vb.
Dramada konsantrasyon sağlamak ve işlenen konuyla ilgili bir atmosfer yaratabilmek için, klasik müzik, değişik uluslardan alınan etnik müzik örnekleri, pop müzik, çağın yeni müzik akımları olarak bilinen elektronik müzik; çizme ve boyamada dramanın etkisini arttırır, öğrencinin dikkatinin yoğunlaşmasını sağlar.
Görsel materyaller, eski fotoğraflar, kartlar, gazete kupürleri, dergilerden kesilmiş resim ve fotoğraflar, slaytlar, tepegöz projektör vb. etkinlik öncesi öğretmen ( lider ) tarafından hazırlanabilecek olan materyallerdir .
Öğretmen, malzeme sağlamada yönetimle, diğer öğretmenlerle, velilerle, çevredeki çeşitli işyerleri ve kurumlarla iyi ilişkiler kurarak destek alabilmelidir.
Araç gereçsiz de drama yapılabileceği asla unutulmamalıdır. Gerektiğinde öğrencinin, üstündeki giysileri, saçı, eli, ayağı çeşitli amaçlarla isteğe ve yaratıcılığa göre kullanılabilir. Kitaplıklarda bir gereksinim olarak drama ile ilişkilendirilmeli drama dergisinde öğrenci, bilgiye gerek duyulan noktalarda kütüphaneden yararlanmaya, kaynağa ulaşmaya, kaynak tarayabilmeye, eriştiği bilgiyi uygulamada kullanmaya özendirilmelidir. Bu açıdan kitaplıkta drama çalışmalarının bir başvuru merkezi olarak araç ve gereçten sayılabilir.